Vårbrev 2024

Båt- och hamnvänner! 

Båtsommaren närmar sig, och som vanligt vet vi inte när isen släpper taget om våra bryggor, men som ni vet så brukar det fort bli öppet vatten när det väl sätter igång.

I detta brev sammanfattar vi det viktigaste inför våren, hamnöppning, brygga 2, vakt i sommar, hamninformation mm samt styrelsens sammansättning.

Hamnöppning
Hamnens öppnande och städdagen blir lördagen den 25 maj 10:00 ~13:00.

Normalt öppnar vi hamnen den 3:e helgen i maj men pga. den isiga inledningen av maj så skjuter vi på det en vecka framåt dvs. den 25 maj.

Som vanligt ska vi förankra bryggorna till land, städa upp i hamnen, stugan och toaletten.
Därtill har vi det stora jobbet med att byta ut brygga 2, se mer om det längre ned i detta mail.

Bryggansvariga för 2024 är:
Brygga 1 – Peter Eriksson
Brygga 2 – Vakant
Brygga 3 – Henrik Paananen
Brygga 4 – Per Aspviken
Brygga 5 – Lars Södermark

Om det är så att ni har saker som måste fixas på er respektive brygga då ska ni höra av er till ovan bryggansvarig, så kan ni tillsammans sköta om er brygga.

Utöver ovanstående:
Genomgång av vilka dåliga flottörer som finns och lämpligen byts ut vid hamnöppningen.

Preliminära tidpunkter i hamnen.
Hamn, bryggor städning
; Öppnas tredje helgen i maj och stängs andra helgen i oktober.
El; Öppnas sista helgen i april och stängs 31 oktober.
Vatten; När hamnen öppnas och stängs 7 oktober.
Belysning; öppnas den 15 juli och stängs den 31 oktober.

Brygga 2
Vi har beställt en ny brygga 2, och bytet av bryggan ska förberedas vid hamnöppningen. Den gamla brygga 2 sätts ut som vanligt vid hamnöppningen, och alla bommar på norra sidan av bryggan ska lossas och förslagsvis läggas upp på bryggan. Bommarna kan med fördel märkas så att varje bryggplats får samma bommar som på gamla bryggan. Under veckan efter hamnöppningen levereras den nya bryggan. Den består då av ett antal sektioner som ska sättas ihop till en hel brygga. Vid leverans sjösätts dessa sektioner och surras till gamla bryggan, för att därefter så snart som möjligt monteras ihop till en hel brygga. Så fort det är möjligt därefter monteras de bommar som tagits loss, och därefter är det möjligt att flytta över förankring till den nya bryggan. Slutligen flyttas bommarna från den norra sidan över till den nya bryggan. Mera detaljerade instruktioner om bytet av bryggan meddelas vid hamnöppningen.

OBS! För att kunna genomföra bytet krävs att brygga 2 är helt fri från båtar veckan efter hamnöppning. Dvs. inga båtar får parkeras på norra eller södra sidan av bryggan.
Information kommer till de av er som har bryggplats på brygga 2 om status och vad som behöver göras.
Ni som har platser på denna brygga, kom och hjälp till, det är många bommar som ska lossas.

Vakt i sommar
Påminner som vanligt om vakten i hamnen. Om man vill leja bort vakten är det viktigt att säkerställa att det är en trovärdig ersättare som tar vakten. Tänk på att det alltid är du som medlem som är ansvarig för din vaktnatt oavsett om du utför den själv, sätter någon familjemedlem i ditt ställe eller hyr in någon att vakta i ditt ställe.

Mail med datum för din vakt är utskickat, påminnelse kommer på mail 5 respektive 1 dag innan din vakt

Vakten till midsommar har vi som tidigare år hyrt in. 
Missad vakt debiteras enligt föreningsstämman med SEK 1.500:-.
Vakten är mellan 21:00 och 06:00. Nyckel hämtas som vanligt i kassan på Coop Bergnäset, och återlämnas i deras brevlåda på baksidan (ej att sammanblanda med pizza-restaurangens brevlåda), alternativt i kassan när de har öppet.

Hamninformation
Sjösättningsrampen
Vi har använt bom för sjösättningsrampen under tolv somrar. Det fungerar i stort sett bra. Dock lämnas bommen många gånger öppen. Ser ni att bommen är öppen och ingen sjösättning pågår, så stäng och lås den. Det visar sig också att koden till bommen verkar sprida sig utanför den krets som betalat för att få sjösätta eller är medlem. 

Den som har bryggplats får naturligtvis använda rampen som vanligt. Övriga som vill använda rampen för sjösättning och upptagning får gärna göra det, efter att ha blivit rampmedlem i föreningen. Detta görs genom att anmäla sig till vakten eller till någon i styrelsen.
Pris är SEK 350:- per säsong, vilket kan betalas via Swish till nr 1232014678. 

Parkering nära sjösättningsrampen
Vi har haft problem med att de som har sina båtar på uppläggningsplatsen mellan nedfarten och containern inte kommer åt att sjösätta på grund av alla som parkerar sina bilar framför båtarna. Vi har därför beslutat att sätta upp en tillfällig avspärrning för att förtydliga vilken yta som avses för parkerade bilar. 

Hyra ut eller sälja sin plats
Om man vill sälja sin plats gör man det på den öppna marknaden, det vill säga att man finner sin köpare på lämpligt sätt och gör upp köpet med denne. Anmälan om att man sålt plats skall göras till kassören som kommer att uppdatera medlemsregistret och meddela nytt andelsbevis. Har man inte meddelat försäljning är man fortsatt medlem och ansvarig för platsen. Säkerställ således att meddelande gått fram.

Vill man hyra ut platsen då man kanske inte använder den en sommar, går det bra och man gör det till den man finner lämplig. Ansvaret för platsen med bland annat kostnader och vakt har man dock alltid som medlem.

Den nya styrelsen

Den nya styrelsen för 2024 ser ut som följande.

Lundberg Fredrik (av valberedningen föreslagen ordföranden)
fredriklundberg@telia.com 070-546 92 28
Hedenvägen 2, Bergnäset, Luleå

Gardelli Christer (sekreterare)
christer.gardelli@me.com 0730-618 613
Nävervägen 17, Bergnäset, Luleå

Espling Jan (kassör)
jan.espling@gmail.com 070-481 00 50
Mejerivägen 28, Bergnäset, Luleå 

Johansson Ingrid (kassör)
johanssoningrid65@gmail.com 070-629 12 91
Mejerivägen 28, Bergnäset, Luleå

Hansson Mats
mahanshan280@hotmail.com 070-531 33 14
Kullevägen 22, Bergnäset, Luleå

Innala Jan-Erik
janne.innala@kuriren.com 070-684 98 38, 0920-230 809
Västra Brunnsgatan 18, Bergnäset, Luleå

Johansson Pontus
pontus.johansson@hsb.se 070-558 48 25
Parallellvägen 7, Bergnäset, Luleå

Lundqvist Björn
bjoern.lundqvist@gmail.com 070-230 56 96
Östra Villavägen 43, Bergnäset, Luleå

Som ni sett av tidigare information så har intresset för att kliva in i ett styrelsearbete eller med att på annat sätt bidra med sin kompetens varit svalt under åren vilket är bekymmersamt för en förening av denna natur då vi är starkt beroende av varandra för att få till ett bra båt och hamnliv.
Jag ber dig fundera vad du kan bidra med, är du duktig med; ekonomi, webbsidan, meka, organisera, projektera osv. Oftast inte mycket tid du behöver ge men som skapar så mycket mer.
Hör av dig om du känner att du kan bidra med din kunskap, det skapar gemenskap i vår fina hamn.

Väl mött i hamnen och på sjön!

Fredrik Lundberg
/tilltänkt ordförande

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.